ARC

verbouwen en sluiten van een bouwblok met 4 woningen, Kontich

Het groepswoningbouwproject op de hoek Nieuwstraat-Edegemsesteenweg vertrekt vanuit het opsplitsen van een bestaand woonhuis in twee woningen. In een tweede fase zullen twee nieuwbouwwoningen een antwoord bieden op de stedenbouwkundige vraag de hoek visueel te sluiten.
Binnen een bouwdiepte van 8,50m en een breedte van 6,00m wordt over 3 bouwlagen een compacte, budgetvriendelijke 3-slaapkamer woning ingericht met tuin. De leefruimtes worden verdeeld over 2 niveaus en door middel van een vide met elkaar in contact gebracht. De inkom wordt ruim voorzien om fietsenberging mogelijk te maken en de kelder wordt opnieuw toegankelijk gemaakt als wasplaats.

De bestaande geledingen en materialisatie vormen de basis om het gebouw op een hedendaagse manier te renoveren. De gevels worden ontdaan van hun buitenschil om efficiënt na-isoleren mogelijk te maken. Een verdiepingshoge plint in vlak pleisterwerk wordt voorzien aan de straatkant, een nieuwe façade in parement werkt de overige gevelvlakken af. De kroonlijst wordt verfijnd en versterkt de connectie met de nieuw te bouwen woningen van fase 2.
Twee nieuw te bouwen woningen vervolledigen het straatbeeld. Deze worden voorzien van een zadeldak, opgelegd als maximaal toelaatbare bouwvolume voor nieuwbouw. De inplanting en indeling van de derde woning is identiek aan het verbouwde gedeelte. Tot slot wordt een hoekwoning georganiseerd rond een patio en een zonneterras op het dak; een gepast antwoord op de beperkingen van buitenruimte en licht bij een hoekperceel.
De architectuur van het project vormt een subtiel evenwicht tussen de klassieke vormgeving van de 19e eeuwse burgerhuizen in de straat en een hedendaagse materialisatie en detaillering. Het project slaat een brug tussen verleden en heden, waardoor het naadloos aansluit op zijn omgeving.

Algemene Informatie

project verbouwen en sluiten van een bouwblok met 4 woningen
locatie Kontich, België
periode 2009-2010
oppervlakte 290 m² (fase 1)
k-peil n.v.t.
e-peil n.v.t.
fotografie Tom Peeters

Naar vergelijkbaar project

DER

Schilde

DEN

Kontich

IMS

Zwijndrecht