ART

bouwen van een tijdelijke eventlocatie op het strand, Knokke

Voor het realiseren van een tijdelijke kunst- en eventlocatie op het strand van Knokke wordt er vertrokken van 2  massief houten structuren in CLT panelen die sculpturaal wordt uitgewerkt om de gevraagde programmaonderdelen te organiseren: event/expohal en bar/restaurant.

De paviljoenen worden als abstracte duinen los ingeplant op de site waardoor er een plein ontstaat met centrale toegang. Volumes en kunst gaan een dialoog aan met elkaar en met de omgeving maar laten zich lezen als één geheel; het resulteert in een bijzondere ontmoeting tussen natuur en menselijke creatie. Naar dijk en strand ontstaan volwaardige gevels met suggestieve doorzichten en perspectieven, wat de aantrekkingskracht van het geheel nog vergroot. Voor de bezoeker ontplooit de binnenplaats zich als een levendig plein waarrond de verschillende activiteiten zijn georganiseerd;  bovendien biedt deze plek unieke uitzichten op de Noordzee.
De hogere delen van de volumes worden benut om een boeiende ruimte te creëren in de publieke delen, noodzakelijke hoogte voor de kunstexposities en optimalisatie van de beschikbare footprint. De binnenplaats wordt afgebakend door eerder lage gevels, om de zontoetreding hier te maximaliseren. Alles wordt gelijkvloers georganiseerd, wat circulatie en (nood)evacuatie sterk vereenvoudigt.

De CLT structuren worden zuiver verwerkt waarbij zowel vloeren, wanden als daken in hout zichtbaar blijven en er geen onderscheid wordt gemaakt tussen interieur en gebouwschil.
Gevelopeningen volgen de functie en zijn gesloten waar privacy gewenst is en open om weidse uitzichten te bekomen.
Het geheel is uiterst modulair opgevat, makkelijk te demonteren en opnieuw op te bouwen voor toekomstige evenementen, waar de volumes telkens in andere configuraties kunnen worden opgesteld en een nieuwe invulling krijgen. De materialen zijn bovendien volledig recycleerbaar, wat resulteert in een uiterst duurzame oplossing.

Algemene Informatie

project bouwen van een tijdelijke eventlocatie op het strand
locatie Knokke, België
periode 2018-2019-2020
oppervlakte 1.000 m²
k-peil n.v.t.
e-peil n.v.t.
fotografie The Oval Office

Naar vergelijkbaar project

DHV

Burcht

NES

Antwerpen - Knokke

CLA

Belsele