BRV

verbouwing van een woning, Burcht

Een koppel globetrotters met 3 kinderen betrekt een afgeleefde split-levelwoning bestaande uit 3 hoofdniveaus en 3 tussenniveaus, een halfondergrondse kelder en een halve zolder. Voor het jonge, dynamische gezin wordt de woning te krap; een uitbreiding dringt zich op. Het ideale moment om ook de mismeesterde voorgevel in ere te herstellen en de woning energetisch te renoveren.

De footprint van de bestaande achterbouw wordt aangewend als onderbouw voor de uitbreiding. Het overdekte terras wordt mee bij de leefkeuken opgenomen en ook het 2e tussenniveau krijgt een verlenging van 2,50 meter richting tuin. Zo wordt de bestaande keuken getransformeerd tot ruime leefkeuken van 5,75 meter diep en de bovenliggende slaapkamer tot royale master bedroom met badkamer. De volledig beglaasde achtergevel zorgt voor overvloedige lichtinval. Betonnen kroonlijsten leggen een link tussen de bestaande architectuur en de nieuwe ingreep en zorgen tegelijk voor zonwering op het heetste moment van de dag. Door de ruime blik op de buitenwereld en het binnentrekken van het groen van de tuin ontstaat een zweem van permanent vakantiegevoel. De grens tussen binnen en buiten vervaagt dankzij de open gevel. Een gevelbreed bordes met betontrap verbindt als loper de keuken met het terras in de tuin.

In functie van de energieprestatie van de woning worden buitenschrijnwerk en dak met haar dakkapellen vernieuwd. De rest van de woning wordt heringericht en afgewerkt met een hedendaagse look mét behoud van originele elementen. De bestaande binnentrap, die als spil van de split-levelwoning de verschillende niveaus met elkaar in relatie brengt, blijft behouden in zijn originele vormgeving en kleurenpalet. De authentieke jaren ’70-keuken wordt zorgvuldig gedemonteerd, opgeslagen in de tuinberging en na voltooiing van de werken opnieuw gemonteerd in de vernieuwde leefkeuken. De nieuwe terrazzovloertegels dragen bij aan het retrogevoel met moderne knipoog. In de rest van de woning wordt een witte PU-gietvloer geplaatst. Voor het buitenschrijnwerk wordt gekozen voor witte aluminium raamkaders; de kaders van de opengaande delen worden uitgevoerd in zwart aluminium waardoor deze quasi onzichtbaar worden en de fijnheid van de vaste raamprofielen geaccentueerd wordt. Waar inkijk niet gewenst is, worden de raampartijen voorzien van gelinieerd glas; qua materiaal opnieuw een verwijzing naar de ‘look and feel’ van de oorspronkelijke bouwperiode.

Algemene Informatie

project verbouwing van een woning
locatie Burcht, België
periode 2017-2018
oppervlakte 183 m²
k-peil n.v.t.
e-peil n.v.t.
fotografie Christophe Van Couteren

Naar vergelijkbaar project

DEH

Burcht

DHS

Burcht

BUS

Melsele