COP

bouwen van een handelsruimte en 2 appartementen, Boom

Het historisch bedrijfsterrein van gereedschappenzaak Cop te Boom beslaat een oppervlakte van ca. 5.000m2. De derde generatie winkeluitbaters beslist de afgeleefde gebouwen te vervangen door een nieuwbouwproject.

Het bedrijfsgebouw wordt opgetrokken in twee fases. In een eerste fase wordt het magazijn gebouwd en in gebruik genomen als tijdelijke handelszaak, wat toelaat het huidige gebouw te ontruimen en continuïteit te brengen in de uitbating. Na afbraak van de bestaande constructies vat de tweede fase aan waarbij winkelruimte en woningen worden opgetrokken.

Gezien de gemeente enkel private parking voor klanten toelaat aan het nieuwe plein langs de Rupel wordt de toegang tot het winkelgebouw aan de zuidwest zijde gesitueerd. De overgang tussen parking en inkom wordt gemaakt door een overdekte buitenruimte die tevens dienst doet als verkoopsruimte voor grotere stukken. De noordoost hoek van het gebouw wordt aangelegd als laad-en loszone en voorziet in afzonderlijke parking voor de conciërgewoningen die opgevat zijn als dakappartementen.

De noord georiënteerde voorgevel bevindt zich aan het rond punt ter hoogte van de Colonel Silvertopstraat, de drukst bereden toegangsweg tot Boom. De winkelruimte wordt hier maximaal transparant gemaakt, waarbij de beglazing de bezoekers leidt naar de eigenlijke inkom aan de zuidwest hoek. De eerste bouwlaag is als een uitkraging gemarkeerd in de gevel en versterkt dit effect.

De gevels van het gebouw zijn een reflectie van de achterliggende functies. Er werd gekozen voor een gevelbekleding met sandwichpanelen in een uniforme rode kleur; een verwijzing naar de kleur van baksteen uit de Rupelstreek. De panelen worden met wisselende breedtes in een schijnbaar willekeurig patroon gemonteerd, waardoor er een mozaïek ontstaat die de grote gevelvlakken terug brengen naar een menselijke schaal. De combinatie van materiaalgebruik, beglazing en geveluitsprongen zijn een gepast antwoord op de vraag het bouwvolume aan te sluiten op het woongebied.

De winkel zelf is opgevat als een grote hal, waarbij de beglaasde kantoren op de verdieping getuigen van een open bedrijfscultuur. Er ontstaat bijkomende sociale controle vanuit maar ook naar de winkel.

Algemene Informatie

project bouwen van een handelsruimte en 2 appartementen
locatie Boom, België
periode 2009-2013
oppervlakte 2932 m²
k-peil 30
e-peil 48
fotografie Tom Peeters

Naar vergelijkbaar project

POL

Londerzeel

VAB

Zwijndrecht

CLA

Belsele