DHJ

bouwen van een lage energie woning, Elewijt

Een compacte en energiezuinige woning voor een gezin met twee kinderen vervangt de vroegere bebouwing op het perceel. De nieuwe woning wordt vóór de oude gebouwd, waardoor de opdrachtgever tijdens de werken kan blijven wonen.

Door het overvloeien van dak- in gevelbekleding en aanpassen van het dakvlak naar de optimale helling voor zonnepanelen, wordt gespeeld met traditionele vormgevingen in een hedendaags kader. Het ritme van de raamopeningen wordt doorgetrokken over de hele woning waardoor er 4 gelijkwaardige gevels ontstaan. De oriëntatie bepaalt de densiteit van de openingen. Rond de gesloten kern van secundaire functies zijn de leefruimtes georiënteerd op het landschap. Het in de gevel schuivende raam kan de leefruimte volledig open zetten naar de tuin. Op de eerste verdieping zijn slaapvertrekken en badkamer functioneel georganiseerd, de zolder kan in een latere fase volwaardig worden gebruikt. Het lage E-peil wordt bekomen door een doorgedreven isolatie, in combinatie met een zonneboiler, photovoltaïsche panelen, een correct uitgevoerde luchtdichting en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

Algemene Informatie

project bouwen van een lage energie woning
locatie Elewijt, België
periode 2009-2010
oppervlakte 200 m²
k-peil 25
e-peil 16
fotografie Tom Peeters

Naar vergelijkbaar project

DHV

Burcht

CLA

Belsele

WAM

Heusden-Zolder