KEI

uitbreiding van een woning voor zorgbehoevende bewoners, Zwijndrecht

Het gelijkvloers van een rijwoning wordt aangepast naar de noden van zijn zorgbehoevende bewoners. De bestaande achterbouw loopt diep door in de tuin en snijdt het contact ermee af. Deze wordt gesloopt tot aan het hoofdgebouw.

In het hoofdgebouw wordt zonder bouwtechnische aanpassingen een functiewissel doorgevoerd; het slapen situeert zich aan de noord georiënteerde straatzijde en de tv-hoek verhuist naar het centrale deel van de woning. Het actieve wonen vindt plaats in een nieuw volume dat in 2 hoogtes wordt opgetrokken. Een lager deel waar badkamer en keuken worden voorzien sluit aan op het profiel van de linker buur. Een hoger deel voorziet in een nieuwe leefruimte en sluit aan op het profiel van de rechter buur waardoor de aanpassingen aan de scheimuren beperkt blijven. De beglazing van de achtergevel loopt door van scheimuur naar scheimuur en van vloer tot dakrand, waardoor een aangename en lichte leefruimte ontstaat. Alles wordt drempelloos uitgevoerd en proporties worden afgestemd op de toegankelijkheidseisen. De houten roostering in het dak blijft zichtbaar, geeft textuur aan de ruimte en sluit aan op de aankleding van het hoofdgebouw.

Algemene Informatie

project uitbreiding van een woning voor zorgbehoevende bewoners
locatie Zwijndrecht, België
periode 2013-2014
oppervlakte 98 m²
k-peil n.v.t.
e-peil n.v.t.
fotografie Tom Peeters

Naar vergelijkbaar project

REY

Antwerpen LO

DEL

Burcht

DBU

Kapellen