POL

bouwen van een toonzaal en werkplaats Citroën garage POL, Londerzeel

Het perceel waarop Citroën-garage Pol een nieuwe toonzaal met werkplaats wil oprichten is gesitueerd naast een brug langsheen de autosnelweg A12, doch aan de rand van een woonwijk. Het gebouw verzoent twee werelden met elkaar : commercieel gezien is het bouwen in de hoogte interessant om zichtbaar te zijn vanaf de snelweg, terwijl tegelijk wordt gezocht naar een schaal die aansluit op de woonzone. Door de verdieping weg te schuiven van de woonwijk ontstaan twee gestapelde volumes die in hoofdzaak worden opgetrokken uit verdiepingshoog glas. De detaillering van de dakranden als schijven geeft het geheel een verfijnde uitdrukking waardoor het gebouw een residentiële expressie behoudt. Zowel gelijkvloers als verdieping worden aan de straatzijden uitgewerkt als vitrines, waar de gelijkvloerse werkplaats achteraan aansluit op de magazijnen in de kelder. De staalstructuur wordt aan de binnenzijde zoveel mogelijk zichtbaar gehouden, in wit lakwerk om de lichtheid van het geheel te onderstrepen. Bezoekers worden ontvangen in de centrale vide van het gebouw die de verschillende niveaus visueel met elkaar verbindt.

Algemene Informatie

project bouwen van een toonzaal en werkplaats Citroën garage POL
locatie Londerzeel, België
periode 2011-2012
oppervlakte 1020 m²
k-peil 40
e-peil 70
fotografie Tom Peeters, Marc Scheepers

Naar vergelijkbaar project

VAB

Zwijndrecht

SAL

Antwerpen

COP

Boom