VNE

bouwen van een woning, Wommelgem

Strikte verkavelingsvoorschriften zijn de nachtmerrie van de ene architect en vormen de uitdaging voor de andere. Voor deze nieuwbouwwoning worden de voorschriften creatief aangewend. Waar het de bedoeling is om in het verlengde van de zijtuinstrook tegen de garage van de linkerbuur in een laag volume aan te sluiten met de eigen garage, houdt zich in dit volume een geborgen leefruimte schuil die aansluit bij de tuin en de overige leefruimtes. De garage wordt ondergebracht in het hoofdvolume aansluitend op de voortuin. Gasten worden bij hun eerste bezoek verrast door de strakke en gesloten voorgevel en vinden de inkom aan de zijkant van de woning. Vanuit de leesnis met venster gericht op de zijtuinstrook en de straat worden ze opgewacht. Via de inkom wordt men onmiddellijk in het hart van de woning uitgenodigd. Het voorste gedeelte van de woning biedt ruimte aan de garage, technische ruimte en een toilet. Aan de achterzijde ontvouwt zich een tien meter brede leefruimte met zithoek, eetkamer en keuken grenzend aan de zuidgerichte tuin. Het centrale deel van de leefruimte is dubbelhoog en geeft zicht op een knusse, boven de keuken gelegen, tv-hoek. De variatie tussen hoog en laag creëert in de leefruimte verschillende hoeken en sferen zonder de ruimte fysiek op te delen met wanden. Door de woning in het midden te betreden en in het verlengde daarvan de trap te plaatsen, neemt de circulatie slechts minimale oppervlakte in ten gunste van een grotere ruimtelijkheid. Doorheen de woning is gebruik gemaakt van terrazzo, hout en witte afwerkingen. De eenheid in materialen die zowel voor de wanden, de vloeren als voor het maatmeubilair worden toegepast, zorgt voor rustige en leesbare ruimtes met karakter. Ook de buitenkant van de woning ligt in het verlengde van deze tactiliteit dankzij de lichte gevelsteen die quasi naadloos lijkt over te gaan in de lichte dakleien. De ramen in wit aluminium worden in de gevels gekaderd met lichte betonnen omlijstingen. De deuren en de garagepoort worden geaccentueerd met witte aluminium dagkantomlijstingen. De originele indeling van de woning en de daardoor afwijkende gevelopeningen in combinatie met het oplichtende materiaalgebruik zorgen voor een subtiele verrassing in het straatbeeld.

Algemene Informatie

project bouwen van een woning
locatie Wommelgem, België
periode 2016-2018
oppervlakte 256 M²
k-peil 30
e-peil 19
fotografie Christophe Van Couteren

Naar vergelijkbaar project

REY

Antwerpen LO

GEB

Burcht

DHV

Burcht