DUD

bouwen van 2 appartementen, Burcht

Twee bouwheren slaan de handen in elkaar om samen een meergezinswoning te bouwen. Hiervoor vinden ze in Burcht een hoekperceel geschikt voor hun plannen. De gemeente staat open voor deze vorm van wonen in een straat met klassieke rijwoningen voor gezinnen. De keuze om de krachten te bundelen en twee duplex-appartementen op een beperkte diepte van negen meter te bouwen, maakt het mogelijk om een compacte, doch kwalitatieve en betaalbare woonoplossing voor 2 kleine gezinnen te ontwerpen.

Op het gelijkvloers opent de voorgevel zich ten opzichte van de straat door een gedeelte van de muur schuin naar binnen te laten knikken. Zo ontstaat een overdekte buitenruimte die kan dienst doen als carport en plaats biedt aan de trap naar het bovengelegen appartement. Ook de inkom tot het gelijkvloerse appartement en de toegang tot het gemeenschappelijk technisch lokaal is hier te vinden. In het benedenappartement bevindt de leefruimte met open keuken zich op het gelijkvloers gericht naar de tuin. De bronskleurige kiezels van de terrazzotegelvloer verlenen de ruimte een warm aspect. De traptreden en achterwand van de binnentrap in berken multiplex sluiten hier naadloos op aan. De trap vormt door de materialisatie én door de ophanging aan witte stalen kabels een luchtig architecturaal element. Bovengekomen vinden we 2 slaapkamers en de badkamer. Als knipoog naar de schuine gevel op het gelijkvloers wordt op de verdieping de blokparket diagonaal gelegd.

Het bovenappartement is via de buitentrap bereikbaar en heeft zijn inkom op de 1ste verdieping, waar aansluitend de badkamer en een slaapkamer gelegen zijn. Op die manier sluiten de nachtfuncties van beide woningen op elkaar aan als akoestische buffer voor de dagelijkse patronen in de leefruimtes. De zithoek en eetkamer met open keuken en een extra slaapkamer/bureau bevinden zich op de bovenste verdieping onder het hellend dak, waar de dakkapellen zorgen voor bijkomende ruimtelijkheid en een weids zicht op de omgeving. De open zit- en eethoek geeft uit op een zuid-gericht balkon. Doorgedreven isolatie, in combinatie met een maximaal gebruik aan hernieuwbare energie resulteren in twee woonéénheden met zeer lage energiekosten.

Algemene Informatie

project bouwen van 2 appartementen
locatie Burcht, België
periode 2016-2017
oppervlakte 218 m²
k-peil n.v.t.
e-peil n.v.t.
fotografie Christophe Van Couteren

Naar vergelijkbaar project

DEN

Kontich

ARC

Kontich

DER

Schilde