VAB

bouwen van kantoren i.s.m. Bureau Bouwtechniek, Zwijndrecht

Sinds 2008 is G2architecten bvba partner en adviseur van VAB nv. Onder dit mandaat worden verschillende interventies aan haar gebouwen uitgevoerd. Doorheen de jaren werd een mastervisie ontwikkeld voor de hoofdzetel in Zwijndrecht waar het bedrijf sinds de jaren ’70 gevestigd is. De oorspronkelijke industriehal met conciërgewoning is doorheen de jaren op een organische manier verbouwd en uitgebreid met kantoren wat leidde tot een wildgroei aan circulatiepatronen.

Het masterplan voorziet in de gedeeltelijke sloop van de industriehal die weinig efficiënt als opslagruimte gebruikt werd. Een nieuwbouw op dezelfde footprint, doch hoger gebouwd, voorziet in kwalitatieve kantoorvloeren, waarnaar de drukst bezette afdelingen kunnen verhuizen. 1000m2 extra kantoorruimte wordt gegenereerd rond een centrale patio op de eerste verdieping, waaraan de refter als polyvalente ontmoetingsruimte grenst. Alle openbare diensten worden bereikbaar gemaakt via één algemene toegang op de publieke as die leidt naar de minder bekende afdelingen van het bedrijf. De receptie voorziet verschillende doorkijken in het gebouw, waardoor bezoekers zicht krijgen op de verschillende takken binnen VAB. De technische expertise wordt tentoongesteld via de vitrine van het opleidingslokaal. Een tweede private as voorziet de koppeling met de bestaande kantoorvloeren en de ontsluiting met hoger gelegen bouwlagen. Het plan is uitgewerkt op een raster van 60x60cm, de gestandaardiseerde maatvoering van de belangrijkste bouwcomponenten. Dit raster is doorgetrokken tot in de gevels, wat een flexibele en wisselende invulling van de kantoorvloeren mogelijk maakt.

Het bestaande gebouwencomplex kenmerkt zich door massieve gebouwen bekleed met silex betonpanelen enerzijds en een glazen koppelgebouw anderzijds. De nieuwbouwconstructie is ontworpen als een massief blok in architectonisch beton met plankentextuur, als verwijzing naar de bestaande bekleding en de uitdrukking van beton in zijn puurste vorm. Er werd bewust gekozen voor een ander type beton gezien de bestaande panelen zowel gedateerd als sterk vervuild zijn. De beglaasde vlakken worden op de zuidwest zijde voorzien van een lamellenstructuur in een wisselend kleurenpalet van bruine tinten, verwijzend naar de bruine raamprofielen van de bestaande gebouwen én de nuance van de granulaten van het silexbeton. Op die manier wordt een subtiel evenwicht bekomen tussen bestaande en nieuwe constructies; het nieuwe bouwblok integreert zich zonder een kopie te willen zijn van de bestaande toestand.

De materialisatie is het gevolg van consequente keuzes binnen het actuele energievraagstuk: de massiviteit van de betonstructuur vergroot de thermische capaciteit binnen het gebouw, waar de lamellen ondersteunend werken op de zonwerende beglazing. Op die manier wordt dure energieverslindende koeling voorkomen zonder in te boeten aan energiewinsten door optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht.

Algemene Informatie

project bouwen van kantoren i.s.m. Bureau Bouwtechniek
locatie Zwijndrecht, België
periode 2010-2013
oppervlakte 3840 m²
k-peil 39
e-peil 81
fotografie Tom Peeters

Naar vergelijkbaar project

POL

Londerzeel

COP

Boom

CLA

Belsele