HOY

uitbreiding immokantoor, Stekene

Een eeuwenoude stalling, gelegen in de dorpskern van Stekene, zit verscholen achter een nieuwbouwcomplex met appartementen en een immokantoor. Om de groei van het kantoor op te vangen in een bijkomend volume werd onderzocht of het gebouw nog te redden viel of eerder plaats moest maken voor een nieuwbouw.
Erfgoed herbestemmen is niet enkel vanuit cultuurhistorisch of esthetisch oogpunt een te verdedigen keuze, het ligt bovendien in de lijn van een circulair gedachtengoed. Toen bleek dat structuur en dakgebinte intact waren, was deze keuze snel gemaakt.

 

Het oorspronkelijk bouwvolume is aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe geïsoleerde gebouwschil waardoor binnenin het oude zichtmetselwerk en de prachtige spanten een prominente rol krijgen. Door de helft van de verdiepingsvloer weg te nemen ontstaan ruimtelijke werkplekken naast een meer intieme vergaderruimte en kitchenette. Het stalen schrijnwerkgeheel deelt deze verschillende functies akoestisch op, met behoud van de gewenste doorzichten.
Detaillering en materialisatie is over de gehele lijn ambachtelijk uitgewerkt, waarbij een symbiose met de oorspronkelijke structuren ontstaat en het geheel volgens hedendaagse comforteisen wordt  overgedragen aan de toekomstige gebruikers.

Algemene Informatie

project uitbreiding immokantoor
locatie Stekene, België
periode 2018-2020
oppervlakte 143 m²
k-peil n.v.t.
e-peil n.v.t.
fotografie Stefaan Van Hul

Naar vergelijkbaar project

SAL

Antwerpen