VER

verbouwen van een historische brouwerij, Nieuwkerken-Waas

Ontworpen door architect Renaat Braem en gebouwd in WOII; de Brouwerij van familie Verhofstede wordt na jaren van leegstand met het grootste respect voor zijn cultuurhistorische waarde en traditie verbouwd en opnieuw ingericht.

 

De renovatie van de oude bierbrouwerij tot stokerij is een huzarenstukje waar hedendaagse noden van de opdrachtgever, eisen van stedenbouw, onroerend erfgoed, brandweer en voedselveiligheid worden samengebracht in een nieuw coherent geheel. Beleving en het structureren van de stookprocessen staan hierin centraal.

Ad hoc verbouwingen uit het verleden worden verwijderd en kopgevels worden geopend. Hierdoor ontstaan een aantrekkelijke winkel met degustatieruimte aan de staatzijde en weidse uitzichten over de polders aan de achterzijde.

Er wordt een nieuwe logische flow voorzien die de verschillende niveaus met elkaar verbindt, met een helder en leesbaar geheel als doel. Stalen buitentrappen verzorgen de toegang tot het gebouw, dat van oorsprong nooit rechtstreeks aansloot op de begane grond, waarbij de grote platformen ook dienst doen als .

Vanuit de winkel- en degustatieruimte wordt de productiefaciliteit met zijn prachtige koperen ketels zichtbaar. De distillatie en maceratieprocessen lopen verder door tot in de kelderruimte waar het natuurlijk licht nu diep kan doordringen en het aangenaam werken is. Een nieuwe goederenlift voorziet het verticaal transport.

De hoger gelegen verdiepingen bieden plaats aan de backoffice, de vroegere kruidenzolder werd omgebouwd tot ontmoetingsplek met een terras en vergezichten tot over de omliggende velden.

Bestaande structuren worden geconserveerd en in ere hersteld. Nieuwe technieken worden als zichtwerk geïntegreerd, waardoor de flexibiliteit wordt behouden om ruimtes te herdefiniëren. Waar wordt ingegrepen wordt ambachtelijk te werk gegaan, een aanpak die over de gehele lijn wordt doorgetrokken.

De 4e generatie brouwers krijgt met deze ingrepen alle ruimte om verder te groeien.

Algemene Informatie

project verbouwen van een historische brouwerij
locatie Nieuwkerken-Waas, België
periode 2018-2021
oppervlakte 365 m²
k-peil n.v.t.
e-peil n.v.t.
fotografie Stefaan Van Hul

Naar vergelijkbaar project

HOY

Stekene

NES

Antwerpen - Knokke

SAL

Antwerpen