VDG

bio-ecologische renovatie van een hoeve, Oelegem

Een oude hoeve, zonevreemd gelegen in bosgebied, wordt volledig verbouwd op bio-ecologische wijze. Een uitbreiding kwam niet voor vergunning in aanmerking, dus wordt er maximaal gebruik gemaakt van de bestaande structuren die een grondige planwijziging doorgaan.

Het oude woongedeelte zal enkel dienst doen voor de slaapvertrekken en badkamers, terwijl de schuur in gebruik wordt genomen als leefruimte. Achterbouw en overdekt terras worden getransformeerd naar een open leefkeuken. De schuur wordt gedeeltelijk voorzien van een kelder over halve diepte, om duurzame technieken te installeren, waarboven een duplex ontstaat als open werkruimte. Dag- en nachtgedeelte worden door middel van stalen ramen met elkaar in contact gebracht zodat de woning als geheel kan worden beleefd. De gevels van schuur en achterbouw worden geopend om gerichte zichten op de omgeving en ruim verlichte leefruimtes te bekomen. Waar mogelijk worden de bestaande structuren behouden en zichtbaar gelaten. Vanuit de fundering wordt de schil volledig na-geïsoleerd waardoor de woning voldoet aan de strengste hedendaagse wooncomforteisen. De afwerking is op maat van de woning uitgetekend en ambachtelijk uitgevoerd; massief hout, leempleister, tadelakt en marmercomposiet werken het interieur op natuurlijke manier af. De woning wordt enkel met hout uit de nabije omgeving verwarmd. De combinatie van een centrale speksteenkachel, een hout-gestookt fornuis en een zonneboiler voorziet tevens in sanitair warm water. Zonder compromissen te maken ontstond een uniek en uitermate duurzaam project.

Algemene Informatie

project bio-ecologische renovatie van een hoeve
locatie Oelegem, België
periode 2012-2016
oppervlakte 163 m²
k-peil n.v.t.
e-peil n.v.t.
fotografie Studio Kazak

Naar vergelijkbaar project

REY

Antwerpen LO

ILS

Kalmthout

DHV

Burcht