IMS

bouwen van 4 appartementen en een handelsgelijkvloers, Zwijndrecht

Binnen het gezichtsveld van twee historisch en architecturaal interessante gebouwen te Zwijndrecht wordt een nieuw appartementsgebouw gepland. Een gevel aan dit plein heeft een belangrijke visuele en daardoor een grote maatschappelijke waarde.
Recht tegenover het beschermd monument ‘Heilige Kruiskerk’ en op één gebouw na naast het oude Gemeentehuis van Zwijndrecht laat de nieuwe gevel een hedendaagse en klassieke indruk na. De verticale ritmering van gevelelementen wordt subtiel onderbroken door de horizontale doorstekende vloerplaten. De verspringende kroonlijsten van de buurpercelen worden in de gevel naadloos op elkaar aangesloten.
Door het gebruik van verlijmd roodbruin metselwerk en de combinatie met natuursteen lijsten gaat het gebouw een dialoog aan met de architectuur van het nabij gelegen Gemeentehuis; het gebouw past zich perfect in in zijn context.
De bouw ging vooraf aan de sloop van een 19e eeuwse woning die eerst aan een bouwfysisch onderzoek werd onderworpen. Omwille van de verschillende functies die het bestaande gebouw uitoefende in de loop van de geschiedenis en de hiertoe uitgevoerde interne en externe renovatiewerken was het niet meer te recupereren in functie van de hedendaagse wooncomforteisen.

Op het gelijkvloers wordt een diepe winkelruimte georganiseerd, geschikt voor detailhandel dewelke inpasbaar is in de kern van Zwijndrecht. De onderdoorgang verwijst enerzijds naar de voormalige poort van het oude gebouw, en houdt de achterliggende open ruimte ook toegankelijk voor wagenstalling en fietsenberging voor de bewoners van de appartementen.
De inkompartij van de appartementen zit overdekt in de doorrit waardoor droog binnenkomen mogelijk is en de vitrine voor de winkel maximaal kan worden behouden.
Op de eerste verdieping worden twee compacte en ruimtelijke éénslaapkamer-appartementen ingericht. Op de tweede verdieping en onder het hellend dak worden twee duplexwoningen voorzien voor kleine gezinnen. Alle appartementen beschikken over een ruime buitenruimte in de vorm van een terras aan de achtergevel, terwijl de beglaasde voorgevel weidse uitzichten over het plein biedt.

Algemene Informatie

project bouwen van 4 appartementen en een handelsgelijkvloers
locatie Zwijndrecht, België
periode 2011-2013
oppervlakte 750 m²
k-peil 36
e-peil 80
fotografie Tom Peeters

Naar vergelijkbaar project

DEN

Kontich

ARC

Kontich

DER

Schilde